archief

1 februari 2012//Sopi Lamchi uit Curaçao van Angela

In Curaçao maken ze bij speciale gelegenheden deze sopi met geit. Naast de geit is de soep rijk gevuld, zodat de gasten kunnen zien dat je voldoende bezit om een feestelijke soep te serveren. Om de soep nog extra op smaak te brengen had Angela een peper gemaakt en schijfjes citroen gesneden.

31 januari 2012//Chinese tomatensoep van Unita, Taco en Tom

Tuurlijk willen we soep maken! Deze studenten hebben met veel zorg en een goede samenwerking een zoete tomatensoep gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept Rusland, maar in de jaren daarna hebben de Chinezen er hun eigen draai aan gegeven. In sommige delen van China smaakt het iets scherper, maar in Changhai kiezen ze voor een zoete versie.

30 januari 2012//Japanse Miso van Akemi

Miso wordt in Japan zowel in de ochtend, middag als avond gegeten. Miso, een mengsel van sojabonen geeft een specifieke smaak aan de soep. Bij de toko is dit wel te verkrijgen. Akemi had net haar examen Nederlands gedaan; nu dus duimen dat ze slaagt!

25 Januari 2012//Iers/Indische mix van Marie Susan en Ronny

Waarom Iers? “Daar liggen mijn roots” zegt zij trots. “De soep heb ik alleen gemaakt zoals ik een soep lekker vind”. Ronny volgt de aanwijzingen op, maar zijn keuken blijkt de overhand te krijgen in de soep. Het tweetal kookt, proeft, proeft nog eens. Kijken elkaar aan…”Wil je een foto van ons samen maken?” Kortom: veel liefde in deze soep, misschien dat het daarom zo goed smaakte!

24 januari 2012//Soep uit Sint Maarten van Juliana

Juliana is een manusje van alles, maar bovenal een echte kok! Onder het genot van al haar verhalen en stralende lach kookt zij een pittige soep van de Antillen. Wat deze soep zo ‘anders’ maakt is dat het een ‘heftige’ soep is. Volgens Juliana door de toevoeging van een bolletje ‘corn meal’ “In Italië noemen ze het ook wel polenta” aldus de kok. Naar mijn mening is haar eigenhandig gemaakte peper/ui mengsel de verrassing. Wauw, wat een goeie soep!

23 januari 2012//Afghaanse soep van Hakim

Een groep jongens van het Yade college komen kookten in de Oersoep keet. Jongens uit Somalië, Mauritanië, Palestina en een aantal uit Afghanistan. De meerderheid Afhgaans dus werd er gekozen voor een soep van daar. Gebaseerd op herinneringen en een snufje gevoel maakte dat het een mooie soep werd!

18 januari 2012//Poolse Kapusinak van Karolina en Meliana

Twee gezellige Poolse meiden die met een beetje hulp van hun moeder een goed gevulde Kapusinak op tafel toverden. Door de zuurkool een bijzondere soep! Karolina wil later ‘kook-vrouw’ worden, Melina liever juf (zodat ze iedereen straf kan geven).

17 januari 2012//Egyptische Ribollita van Noura

Noura kookte in een razend tempo met haar vrienden en vriendinnen van de BSO een heerlijke Ribollita. Boodschappen doen, uitjes snijden, een Spaanse peper en de rest. Alles even laten pruttelen en dan samen de soep op smaak brengen en uiteraard ook proeven! ‘Deze soep ga ik thuis ook maken!’ ‘Hij is nog lekkerder dan de Oostenrijkse soep.’

16 januari 2012//Nederlandse Snert van Henk

“Een echte Snert kook je niet in een middag.” Henk is dan ook zondag al begonnen met het uitkoken van de ribbetjes. Dit oeroude recept van zijn oma heeft hij met liefde bereid in de Oersoepkeet. Onder constant roeren zijn de erwtjes langzaam uit elkaar gegaan. En pas toen de laatste erwt het begaf kon iedereen komen proeven. Het bakje friet werd aan de kant gezet, want zo’n lekkere soep kan niemand weerstaan! Henk (60) vroeger werkzaam op de scheepvaart, als behanger en nog veel meer kookt thuis het liefst iedere dag.Vandaag deed hij dat met veel plezier voor zijn buren. Een man met veel verhalen. ‘Die moeten worden opgeschreven, ik zoek iemand die dat voor me wil doen’.

11 januari 2012//Turks-Koerdische kippensoep van Sidal

Dag twee liep anders dan verwacht, mijn Congolese kok zat bij de integratie en deze afspraak duurde langer dan verwacht. Na een telefoontje werd duidelijk dat het vandaag niet meer ging lukken. Een Turkse dame van een jaar of tien vertelde mij dat ze heel goed kon koken. Met een beetje hulp van haar moeder en verder veel ideeën van haarzelf toverde ze een heerlijke Turks-Koerdische kippensoep.
Al snel kreeg ze hulp van twee andere meiden en aangezien het woensdag middag was werd het steeds gezelliger rondom de keet.
Aan het eind van de middag kwam Albert, de Congolees aan geracet. Hij verontschuldigde zich en vroeg of hij alsnog volgende week mocht komen koken. Die houden we dus nog tegoed!

10 januari 2012//Turkse Mercimek van Satilmi

Turkse Mercimek (Linzen soep) van de pensioneerde beroepskok Satilmi. 62 jaar lang in de keuken; dat kan alleen maar een top-soep worden! Hij heeft veel in de buurt gekookt en wilde deze kans om in de Oersoep keet te koken niet voorbij laten gaan.