Oersoep

Op zoek naar de Oersoep van de Rivierenwijk

Beeldend kunstenaar Lobke Meekes gaat vanaf maandag 9 januari 2012, vanuit een bijzondere bouwkeet op het Deltaplein, op zoek naar de Oersoep van de Rivierenwijk te Deventer. Samen met bewoners uit de wijk gaat ze drie dagen per week soep koken. Elke dag een andere traditionele soep, die kan worden geproefd door de bewoners. Uit ieder recept wordt één favoriet ingrediënt gekozen en uiteindelijk ontwerpt Meekes op zaterdag 4 februari 2012 van deze ingrediënten de Oersoep van de Rivierenwijk.

Ontmoetingsplek

Lobke Meekes (30) is in haar werk op zoek naar de verbinding tussen mensen. Eten en smaken zijn haar gereedschappen om mensen met verschillende achtergronden, interesses en afkomst met elkaar in contact te brengen en een gesprek te creëren. Iedereen heeft er wel een paar recepten in huis. Een recept, geschreven op een vergeeld papiertje of misschien wel keurig uitgetypt in een receptenboek. Een recept dat al jaren niet meer is klaargemaakt, waarbij herinneringen aan het geboorteland naar boven komen. Of een soep die nog iedere week met de familie gegeten wordt. “Ik heb gemerkt dat koken en samen eten mensen bindt. Achter ieder recept schuilt vaak een mooi verhaal. De Rivierenwijk telt ruim 1400 inwoners, afkomstig uit 44 landen. Ik verwacht daarom veel verschillende recepten te vinden”, aldus Meekes.

Oersoep

Oersoep is een term uit de wetenschap: Volgens sommige theorieën is leven op aarde namelijk ontstaan uit een zogeheten oersoep. Dit is een mengsel van organische stoffen en water, ontstaan door reacties in de oeratmosfeer van de aarde.

Oersoep is tot stand gekomen binnen het programma Kunst in mijn Buurt (Bureau Kunstcircuit) i.s.m. Rentree.